duminică, 27 septembrie 2015

A VI-a ediţie a Colocviilor de la Nicula

Sursa: www.Basilica.ro: 
            
          A VI-a ediţie a Colocviilor de la Nicula s-a desfăşurat sâmbătă, 26 septembrie 2015, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, unde au fost prezentate numeroase lucrări prin care au fost evocate mari personalităţi ale culturii şi teologiei româneşti, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
          În deschiderea comunicărilor, Înaltpresfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vorbit în special despre personalitatea poetului Ioan Alexandru de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit anul acesta, pe 16 septembrie, 15 ani.
          „Este un lucru extraordinar că acum când părintele Ioan Moraru împreună cu Asociaţiunea  Astra de la Gherla organizează anuala întâlnire de la Nicula, totul a început cu pomenirea poetului Ioan Alexandru. El a vorbit ca nimeni altul şi când aborda acest subiect al vieţii de dincolo, al trecerii din viaţa aceasta în viaţa eternă, o făcea cu atâta naturaleţe! Iar noi avem această datorie spirituală ca la soroace rotunde să venim aici şi să-l pomenim cu multă evlavie, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
          Pentru odihna sufletească a poetului Ioan Alexandru, Mitropolitul Clujului a săvârşit în această dimineaţă un Parastas în cimitirul Mănăstirii Nicula.
          La comunicările care au avut loc în Sala Centrului de conferinţe şi studii patristice Sfântul Ştefan cel Mare, o serie de oameni de cultură care l-au cunoscut pe Ioan Alexandru au vorbit despre personalitatea sa şi despre întâmplările petrecute alături de marele poet şi publicist.
          Programul celei de-a VI-a ediţii a Colocviilor de la Nicula a început în această dimineaţă cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Mănăstirii.
          Evenimentul este organizat de Asociaţiunea Astra, filiala Gherla, al cărei preşedinte, părintele Ioan Moraru a vorbit despre scopul acestuia.
         „Ne străduim să comemorăm câteva personalităţi care au legătură chiar foarte bine înrădăcinată cu Mănăstirea Nicula întrucât odihnesc aici în poiana Maicii Domnului de la Nicula. Intenţia noastră a fost să facem cunoscută opera lor să ni-i apropiem sufleteşte şi să păstrăm vie activitatea şi memoria lor”.
          La acest eveniment participă zeci de teologi, profesori şi oameni de cultură.