duminică, 3 martie 2013

O pagină de istorie pentru suflet sau povestea unei troiţe după 30 de ani

     Este  troiţa din curtea Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul Gherla (bisericuţa)...
 Întru Slava Tuturor Eroilor Credinţei, Culturii, Ştiinţei şi Păcii
1983 -
Bisericuţa Sfântul Ioan Botezătorul Gherla
     care a  însemnat reconstituirea unui simbol românesc care inuman a fost călcat în picioare ... în 1940.

    Istoria ei începe în 1983 când preotul Ioan Morar are ideea ridicării unei troiţe în curtea bisericuţei. În căutarea unui model află că a existat în Cluj-Napoca o troiţă primită în dar din partea Basarabiei, amplasată lângă Bartionul Croitorilor, în locul unde acum se află Statuia lui Baba Novac. Soarta acelei troiţe a fost dramatică întrucât în 1940, la răpirea unei părţi din Transilvania, ea a fost distrusă. 
Macheta troiţei dăruită de către basarabeni Clujului
Povestea ei a produs o profundă impresie asupra părintelui, de unde dorinţa de a o reconstitui. Obţine aprobările necesare în aprilie 1983 iar lucrarea este încredinţată meşterilor Vasile Moldovan - sculptor şi Gheorghe Lenard - proiectant.
     Spre deosebire de original intervin câteva modificări, în sensul că la bază apar patru stâlpi care vor fi înfipţi într-un soclu de beton placat cu piatră de Viştea. Acestor stâlpi li se dă o semnificaţie iar aceasta va fi reprezentată prin imagini-simbol sculptate pe ei. Întrucât de un monument al eroilor nu putea fi vorba la acea vreme, în sensul consacrat prin tradiţia românească, se găseşte rezolvarea printr-o adaptare la concepţia vremii. Se purta atunci moda eroilor muncii. Astfel ea va fi dedicată tuturor eroilor credinţei, culturii, ştiinţei şi păcii:
1. credinţa este reprezentată prin două mâini împreunate în rugăciune, din care iese o floare de crin;
2. cultura, o torţă cu flacără;
3. ştiinţa, un microscop, un echer şi o riglă;
4. pacea, o sabie cu vârful în sus, frântă sub povara unui porumbel.

     Aceste simboluri ar vrea să spună că Biserica are deopotrivă consideraţie faţă de toate categoriile de activităţi umane, le ocroteşte, le promovează iar pe eroii acestora îi glorifică. Şi aşa iniţiativa nu a fost mai puţin riscantă numai că a trecut nebăgată în seamă. 
     Din păcate nu a impresionat prea mult nici faptul că această troiţă avea ca punct de pornire un simbol românesc!