marți, 12 februarie 2013

Colocviile de la Nicula

          Activitatea despărţamântului, din momentul reînfiinţării, a cuprins participări la diverse conferinţe şi simpozioane, organizarea unor conferinţe aniversare dar... şi Colocviile de la Nicula. Cum şi de ce au apărut Colocviile? Mai întâi, am "dospit" ideea în cadrul desparţământului, doream să organizăm un seminar sau colocviu prin care sa omagiem personalităţile culturale din zonă şi nu numai ... apoi, ne-am gândit că la Mânăstirea Nicula preşedintele Astrei gherlene işi are duşi pentru odihnă trei prieteni, Ion Apostol Popescu, Ioan Alexandru şi Vasile Avram, care, de fapt, erau o parte dintre personalităţile pe care doream să le omagiem, să le comemorăm, altfel spus, să le fim alături şi să ne fie alături. Atunci am făcut următoarea propunere stareţului mânăstirii (la acel moment părintele Andrei Coroian): ca în fiecare an Despărţământul Astra Gherla în colaborare cu Sfânta Mânăstire să organizăm o întrunire omagială în memoria personalităţilor legate de mânăstire, de zona someşană. Am găsit înţelegere şi bunăvoinţă şi atunci dar şi mai târziu la părintele Nicolae Moldovan, stareţul cu care am colaborat pentru a treia ediţie a simpozionului.
          Prima informare despre Colocvii a fost aceasta:   


     Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRADespărţământul „Ioan Alexandru” Gherla, în colaborare cu Sfânta Mânăstire „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, începând cu anul 2010, organizează în fiecare an, pe la sfârşitul lunii septembrie, o întrunire omagială în memoria personalităţilor legate de Mânăstirea Nicula şi de zona someşană din apropiere.
            Această acţiune va purta denumirea: Colocviile de la Nicula.
           Conţinutul: slujbe de pomenire, comunicări ştiinţifice, montaje literar-artistice, lansări de  carte, evocări.

          Purta două semnături, preşedintele despărţământului şi stareţul mânăstirii.

         După trei ediţii putem spune că suntem şi mulţumiţi ... şi nemulţumiţi. Mulţumiţi pentru că am reuşit să concretizăm un vis, iar nemulţumiţi pentru că ... am fi putut începe să visăm mai de demult!
          Vom reveni şi cu imagini de la cele trei ediţii! Dar şi de la alte activităţi astriste!

                                                                                           N. Mihăilescu