miercuri, 13 februarie 2013

Prima ediţie a Colocviilor - rezumat


           În zilele următoare evenimentului din 25 septembrie 2010 mi-am permis o scurtă informare pentru un site local, de unde a fost preluată şi în cartea Vasile Avram, omul şi opera. Din Lemniu la Nicula - un ocol prin lume, apărută la Editura Ethnologica din Baia Mare. Este vorba despre materialul următor:

           "În această lună s-au împlinit zece ani de când poetul Ioan Alexandru a îngenunchiat pentru rugăciune în poiana Mânăstirii Nicula. Casa-i de humă este vecină cu a poetului-profesor Ion Apostol Popescu, urcat la mânăstire din 1984, şi cu a scriitorului-profesor Vasile Avram, sosit în 2002 pentru popas veşnic la Maica Domnului.
            Pentru că ne-a fost dor de verva şi verbul lor, sâmbată dimineaţa, un grup de preoţi, profesori, scriitori, elevi, prieteni şi rude de-ale lor, am urcat să povestim putin cu ei. Lăsând metafora deoparte, este lesne de înţeles că a fost un moment comemorativ organizat de catre Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA – Desparţământul Ioan Alexandru Gherla (preşedinte pr. Ioan Morar) în colaborare cu Sfânta Manastire Adormirea Maicii Domnului Nicula (stareţ arhim. Andrei Coroian). Acţiunea, aflată la prima ediţie, poartă denumirea Colocviile de la Nicula şi se doreşte a fi o întrunire omagială în memoria personalităţilor legate de Mânăstirea Nicula şi de zona someşana din apropiere.
            Programul a început la ora 8,00 cu Sfanta Liturghie Arhierească, urmată de un Parastas la morminte, apoi la Centrul de Studii Patristice al mânăstirii a fost deschis simpozionul de catre Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul. Părintele Ioan Morar, având privilegiul de a-i fi avut prieteni pe cei trei (Ioan Alexandru, Ion Apostol Popescu si Vasile Avram) a facut o prezentare a lor bazată nu doar pe simple deducţii.
            Lucrările au fost moderate de către decanul Facultatii de Teologie Ortodoxă Cluj Napoca, părintele profesor Ioan Chirilă. Drintre participanţi trebuie să le amintim pe Maria Alexandru, fiica poetului Ioan Alexandru, venită de la Tesalonic pentru acest eveniment, doamna profesoară Felicia Avram, soţia scriitorului Vasile Avram, profesorul universitar sibian Ioan Mariş, preotul scriitor Ioan Pintea (Bistriţa), preotul profesor Ioan Bizău (Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca), preşedintele Despărţământului ASTRA Dej, economistul Radu Gavrilă.
            Versuri din creaţia lui Ioan Alexandru au recitat copiii de la Şcoala din Topa Mică, sătucul în care s-a nascut poetul, veniţi la eveniment împreună cu profesori, părinţi şi bunici de-ai lor, dar şi cu primarul comunei Sânpaul (din care face parte Topa Mică), dl. Ovidiu Colceriu, peste 80 de persoane.
            Corul Duhul Transilvaniei al Parohiei Ortodoxe Sfântul Ioan Botezătorul Gherla, paroh pr. Ioan Morar, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi a contribuit la partea artistică a colocviului prin cateva piese muzicale.
           
                                                                                            Prof. Nelica Mihăilescu"